İş Güvenliği Malzemeleri
İşyerlerinde çalışanların güvenliği için İş Güvenliği Malzemeleri önemlidir. İş güvenliği ancak bilinçli çalışanlar ve kaliteli donanımlar ile gerçekleştirilebilir. İş yerlerinde gerçekleşen kazalar sonucunda ortaya çıkan yaralanma ve ölümlerin önlenebilmesi için, her işyerinde kullanılması gereken iş güvenliği malzemeleri bulunmalıdır.
İş yerinde mal ve can güvenliğinin sağlanabilmesi için o iş yerinde yapılan işe uygun İş Güvenliği Malzemeleri kullanılmalı. Bu malzemelerin seçimi doğru ve kaliteli olması önemlidir. Bunun yanı sıra bu malzemeleri kullanacak çalışanların malzemenin kullanımı, tamiri, bakımı ve korunmasıyla ilgili gerekli eğitimi almış olması gerekir.
Ancak bu şartların tamamı gerçekleşmediği zaman iş güvenliğinin etkin olarak sağlanması mümkün olmaz. Pek çok iş güvenliği malzemesi ne çalışanların güvenliği ne de çevrenin güvenliğini düşünmeden üretilmektedir. Bu ekipmanlar kullanıldığı zaman çalışanı rahatsız eder.
Bu rahatsızlık da beraberinde çalışanın bu ürünleri kullanmayı bırakmasına neden olur, bu da iş kazasına sebebiyet verir. Bu sebeple kişisel koruyucu ekipmanların kaliteli olması önemlidir.
İş Güvenliği Malzemeleri
Her iş yerinde olması gereken İş Güvenliği Malzemeleri şunlardır:
- Baş Koruma Ekipmanları; baret, bone, şapka, kar başlığı,
- Vücut Koruma ekipmanları: tulum, iş elbisesi, mont, yelek, tam korunma giysi, önlük,
- Göz Koruma ekipmanları: yüz siperi, emniyet gözlüğü, teknik performans standardı, kaynak işlemlerinde yüz koruma ekipmanları, kaynak filtreleri, ultraviyole filtreleri, kızılötesi ışın filtreleri, sanayi kullanımına uygun parlaklık filtreleri, lazere karşı koruyucu ürün, lazer ışın ayarlanması koruyucuları,
- Kulak ve İşitme Koruma ekipmanları: kulak tıkacı, kişiye özel kulaklık, tam kapalı kulaklık,
- Solunum ve Yüz koruyucular: siperlikler, maskeler, motorlu hava temizleme üniteleri, temiz hava tüplü solunum sistemleri, başlık ve vizörler, tam yüz gaz maskeleri, gaz ve buhar filtreleri, kaçış maskeleri
- El Koruma ekipmanları: kolluk, eldiven, parmaklık,
- Ayak Koruma ekipmanları: çizme, emniyet ayakkabısı, bot, tozluk, maskarat,
- Düşmelere Karşı korunma ekipmanları: yan halat, emniyet kemeri, bağlanma kılavuzları, şok emiciler, güvenlik halatı, güvenlik ağı
- Merdivenler: ahşap merdivenler, metal merdivenler, katlanır merdivenler,
- Gaz Algılama sistemleri: Gaz kaçağı algılama cihazları
- Trafik Ekipmanları: trafik konileri, yol butonları, trafik levhaları ve hız kesiciler,
- Çevre Güvenliği ve İkaz Levhaları: delinatörler, hız sınırlayıcı, flaşörler, ikaz levhaları, tümsek aynalar, refuj başı tabelası, uyarıcı yol butonları, dikey ve yatay uyarıcılar, bantlar,
- Elektrik Ekipmanları: bantlar, yüksek voltaj koruma ekipmanları, izole halı elektrik paspası, elektrik levhaları, sigortalar ve otomatik şalter için kilitler,
- Yangın ve Kaynak Güvenliği: yangın battaniyesi, alüminize yangın elbisesi, yangın söndürme cihaz dolabı, yangın dolabı, yangın söndürme cihazı (elle taşınan ya da arabalı), itfaiyeci başlığı,
- Kaldırma ekipmanları: yaylı balansörler, caraskal ve elektrikli vinç, manyetik kaldırma, ray makaraları, transpalet, el vinci, insan ve yük taşımak için asansör, yürüyen bant ve yürüyen merdiven, trifor, istif makineleri (transpalet, forklift, lift), yapı iskeleleri vb.
- İlk Yardım ve Kurtarma Ekipmanları: ilk yardım kitleri, yangın battaniyesi, ecza dolabı,
İş Güvenliği Malzemelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Her sektörün çalışma koşulları değiştiği için, bütün sektörler için iş güvenliği önemlidir. Yaralanmaları ve kazaları önleyebilmek için iş yerinde gerekli ekipmanların firma yetkilileri tarafından temin edilmeli ve çalışanlara ekipmanları nasıl kullanacakları konusunda bilgilendirilmeli.
İş güvenliği malzemeleri;
Toplu Korunma ve Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE) için gerekli iş güvenliği malzemelerinden oluşmaktadır. Bu malzemelerin önceliği çalışanın korunması amaçlamanın dışında çevrenin güvenliği için de gereklidir. İş güvenliği ekipmanlarının amacı iş kazalarını önlemek, çalışanların sağlığını korumak ve kaza olması halinde ortaya çıkacak hasarın şiddetini ve büyüklüğünü azaltarak, az bir hasarla kazayı atlatılması sağlamaktır. Ancak doğru malzemelerin seçilmemesi işyerinin güvenliğini sağlamanın aksine güvenliği tehlikeye sokabilir. Bu sebeple malzeme seçimi ve kullanımına dikkat edilmesi gerekir.
İş güvenliği malzemeleri aşağıdaki şartları sağlamalıdır:
- Uygun güvenlik malzemesi seçilmeli,
- Tam koruma sağlamalı,
- Ek risk yaratmamalı,
- İşyeri koşullarına uygun olmalıdır,
- Ekipmanı kullanacak çalışana tam uymalı,
- Kullanım kılavuzu olmalıdır,
- CE işaretli ürün alınmalıdır,
- Ücretsiz sağlanmalıdır,
- İş yerinde çalışan tüm çalışana verilmelidir,
- Çalışanlar iş güvenliği malzemesinin koruma sağladığıyla ilgili riskler ve kullanımı hakkında eğitilmelidir.
- Gerektiği zaman yenilenmelidir.
- Eğer arıza ve eksiklik varsa işverene hemen bildirilerek giderilmesi sağlanmalı.
İş Güvenliği Malzemelerinin fiyatları firmalar ürün politikasına bağlı olarak değişmektedir. Kullanılacak ürünün kullanım ömrü fiyatın farklı olmasında en ayırt edici özelliktir.
Yangın ekipmanları satış ve bakım hizmetlerini gerçekleştiren firmamız Buson yangın firmasında garantili bir şekilde tüm yangın ekipmanlarını temin edebilirsiniz. İş güvenliği ekipmanlarının fiyatı hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.